072: Eerste hulp bij hittebultjes
30 Juni 2019 Door Wendy Kers
Rode bultjes, ingegroeide haartjes en jeuk na het ontharen. Bij YLONN weten we er alles van en hebben we gelukkig de juiste oplossingen.
Maar wanneer scheren niet de reden is van jeukende en rode uitslag en de warme zomerse temperaturen weer om de hoek komen kijken dan zou het wel eens wat anders kunnen zijn.
Onze beste gok: hittebultjes.
Wijntjes op het terras, een boek lezen in de tuin, dansen op een festival. De oplopende temperaturen geven ons genoeg dingen die we heerlijk vinden.
Maar hittebultjes is er zeker niet één van! Als je denkt dat dit alleen bij baby’s en kleine kinderen voorkomt, moeten we je helaas teleurstellen.
Als volwassenen zijn we er niet immuun voor, zeker niet als onze zomer dit jaar weer tropische temperaturen laat zien.
Goed nieuws: gelukkig is deze onschuldige, maar oh-zo-vervelende, hitte-uitslag goed te behandelen en te voorkomen.
Wat zijn hittebultjes?
In de medische wereld wordt de term ‘miliaria’ gebruikt, maar in de volksmond kennen we het als hittebultjes, zweetbultjes of warmte-uitslag.
Deze bultjes ontstaan wanneer zweetkliertjes verstopt raken en het zweet niet via de poriën naar buiten kan. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de vorm van kleine, rode bultjes of blaasjes die met vocht gevuld zijn.
Hittebultjes komen meestal voor op plekken waar twee huidoppervlakken elkaar raken en met elkaar in wrijving komen, zoals de oksels, knieholten of de binnenkant van de bovenbenen. Hier kan de huid minder goed ademen.
Factoren
Het is niet altijd bekend waarom zweetkliertjes verstopt raken, maar er zijn een aantal factoren die een belangrijke rol spelen in het ontstaan van hittebultjes.
Voornamelijk in tropische gebieden, warm en vochtig, kun je eerder last krijgen van hittebultjes. Maar tijdens een warme zomer in Nederland kun je de uitslag ook krijgen, want simpelweg overmatig zweten kan een oorzaak zijn.
Intensief hardlopen of hard werken, elke lichaamsactiviteit die ervoor zorgt dat je flink zweet kan leiden tot het krijgen van een warmte-uitslag.
Hittebultjes kunnen ook tevoorschijn komen wanneer je jezelf oververhit, bijvoorbeeld door je te warm aan te kleden, te slapen onder een elektrische deken of een te hoge temperatuur in de slaapkamer.
Wanneer je een lange tijd in bed ligt, bijvoorbeeld bij ziekte of herstel van een ongeluk, kun je zweetbultjes krijgen, met name als je koorts hebt.
Hittebultjes bij baby’s
De reden dat baby'tjes vaak warmte-uitslag krijgen heeft te maken met hun zweetkliertjes, die nog niet volledig ontwikkelt zijn. Hierdoor kan zweet gemakkelijker verstopt raken.
Dit, vaak in combinatie met een te warme slaapkamer of te veel kleertjes, kan dan snel hittebultjes veroorzaken.
Hittebultjes voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wanneer de temperaturen in eigen land naar een maximum stijgen, je overmatig zweet, of je wellicht een geweldige vakantie naar een tropisch oord in het vooruitzicht hebt: de volgende tips kunnen je helpen om warmte-uitslag te voorkomen.
Hittebultjes genezen
Heb je helaas al te maken met reeds ontstaande hittebultjes? Geen paniek!
Hittebultjes zijn in de meeste gevallen niet ernstig en verdwijnen vanzelf weer, maar ze zijn wel ongemakkelijk en het is begrijpelijk dat je er liever niet langer dan noodzakelijk mee rondloopt.
Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt toepassen om sneller van de uitslag af te komen.
Nu kunnen we allemaal vrolijk vaarwel zwaaien naar hittebultjes deze zomer en gewoon lekker genieten van het mooie weer! Viva la summer!
Kijk je uit naar meer handige tips of wil je meer weten over de Ylonn huidverzorgingsproducten? Bekijk onze shop, volg ons op Facebook en/of Instagram & Let’s stay in touch!
Wat vond je van het blog? Heb jij ook last van hittebultjes en wat heb jij daar al tegen gedaan? We horen het graag, laat je reactie hieronder achter: